Aanschaf
Bezint eer ge begint
Wist je dat grasparkietjes wel 15 jaar oud kunnen worden? Dat is natuurlijk geweldig als je gek bent op je parkietje en hem graag vrolijk fluitend en vliegend in de huiskamer ziet. Maar wat nou als je hem na een paar jaar zat bent, of je wilt toch liever een kat? Dan is 15 jaar best wel een lange periode. In 15 jaar tijd kan er ook veel veranderen. Denk daarom eerst goed na voordat je je laat verleiden om zo’n lief klein schattig vogeltje in huis te nemen.
Voorbereiding
Oké je hebt gelijk! Grasparkietjes zijn superleuke schattige en intelligente diertjes en het is hartstikke leuk om zo’n vrolijk fluitend vriendje in huis te hebben. Je hebt besloten een grasparkietje aan te schaffen.
Grasparkietjes zijn kwetsbare diertjes. Je kunt ze veel leren, maar afleren is meestal minder makkelijk. Lees je daarom eerst goed in over je toekomstige vriendje. Wat voor kooi heeft hij nodig? Wil je 1 grasparkietje of ben je veel van huis en is het beter om 2 parkietjes te nemen? Wat staat er eigenlijk allemaal op het menu van je nieuwe vriendje? En hoe kan je hem goed tam maken? Dat zijn allemaal vragen waar je liever vooraf antwoord op wil hebben. Zo ben je goed voorbereid als je vogeltje komt.
De aanschaf
Waar koop je een grasparkiet?
Grasparkietjes zijn te koop bij dierenwinkels, bij handelaars, op vogelbeurzen en bij kwekers. Wanneer je een grasparkietje bij een dierenwinkel, handelaar of op een vogelbeurs koopt weet je niet waar het parkietje nou echt vandaan komt. Bij een hobbykweker is dat anders. Een hobbykweker heeft het vogeltje als het jong is vaak zelf gekweekt. Koop je een ouder vogeltje bij een hobbykweker dan kan hij of zij je vaak wel vertellen wat het voor vogeltje is. Is er bijvoorbeeld mee gekweekt? Is het vogeltje vriendelijk naar andere parkietjes? Is het een rustig vogeltje of juist erg druk?
Een vogeltje kopen op een vogelbeurs is vaak een risico. De parkietjes op zo’n beurs zitten vaak met velen in een kooitje en zijn gestressd door de reis erheen en alle mensen die langs de kooitjes lopen. Daarom kan je niet goed zien of het vogeltje zich goed voelt of dat hij ziek is. Helaas heb ik ook een keer een parkietje op een vogelbeurs gekocht die er prima uitzag, maar toch ziek bleek te zijn en binnen 1 week dood was.
Een vogeltje kopen bij een handelaar brengt ook een risico met zich mee. Bij een handelaar zitten veel vogels bij elkaar en komen en gaan er veel vogels die misschien niet zichtbaar ziek zijn, maar wel een virus of bacterie bij zich kunnen hebben. Je hebt daarom meer risico dat je vogeltje een ziekte heeft die niet direct zichtbaar is dan wanneer je ergens een vogeltje aanschaft waar minder verloop is.
De kwaliteit van de grasparkieten bij de verschillende dierenwinkels varieert enorm. Ik heb al veel dierenwinkels gezien. Helaas heb ik regelmatig parkieten met ernstige kruipersziekte, schurftmijt en doodzieke exemplaren gezien. Maar er zijn ook dierenwinkels die vaste kwekers hebben waar ze de vogels afnemen en waar elke keer dat ik er kom parkietjes zitten die er goed uitzien. Als je ervaring hebt met parkietjes en je weet goed waar je op moet letten dan kan je een grasparkietje aanschaffen bij de dierenwinkel. Voorwaarde is wel dat er een dierenwinkel in de buurt is waar je regelmatig bent geweest en waarvan je weet dat de parkietjes er altijd goed gezond uitzien. Dan loop je het minste risico op een ziek parkietje.
Wanneer je een jong vogeltje zoekt om tam te maken kan je die het beste een hobbykweker in de buurt zoeken. Sommige hobbykwekers houden de jonge parkietjes dagelijks in de handen. Daardoor zijn de jonge parkietjes al aan handen gewend en zijn ze gemakkelijker helemaal tam te maken. Op internet zijn er veel hobbykwekers te vinden die een website bijhouden. Maar ook op marktplaats kun je vaak wel onderscheid maken tussen een handelaar en een hobbykweker.
Waar moet je eigenlijk allemaal op letten als je een parkietje gaat kopen?
Wanneer je een parkietje gaat kopen moet je op een aantal dingen letten.
Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten:
– de parkiet is levendig
– hij zit niet bol
– heeft een glanzend en net verenpakje
– en heeft heldere oogjes
– een schone en droge neusdop
– er hangen geen poepjes aan het verenkleed
– de parkiet niest niet
– hij heeft alle teentjes en nageltjes compleet
– de voetjes staan recht en klemmen goed om de zitstok
Bekijk de vogel ook wat langer en als het kan ook vanaf een afstandje. Grasparkieten zijn goede acteurs, als ze in de gaten gehouden worden proberen ze zich zo goed en sterk mogelijk voor te doen. Dat heeft te maken met de natuur, waarin ze ook sterk moeten zijn. Door vanaf een afstandje te kijken blijft het vogeltje iets meer op zijn gemak.
Het is natuurlijk geen garantie, maar de kans dat je zo een vogeltje meeneemt waar je nog lang plezier aan mag beleven is wel groter.