FAQ

Ik krijg regelmatig via mail dezelfde vragen, vandaar dat ik de meest voorkomende vragen en antwoorden op deze pagina heb samengevat. 

 

Mijn parkiet is ziek wat moet ik nu doen?

Als je parkiet ziek is of als je vermoedt dat je parkiet ziek is kan je het beste met hem of haar naar een dierenarts die in vogels is gespecialiseerd of die veel ervaring heeft met vogels.  Vogels zijn prooidieren en zodra je ziet dat ze ziek zijn, zijn ze meestal al erg ziek. Ze je vogel op een rustige plaats en houdt hem/haar warm met een warmtelamp of een warme kruik. Zieke vogels hebben veel behoefte aan warmte. Parkietjes zijn erg kwetsbaar dus wacht niet te lang af met een bezoekje aan de dierenarts.

Een vogelarts / dierenarts heeft lang gestudeerd om bij zieke dieren de juiste diagnose te kunnen stellen. Ik ben geen vogelarts en ook geen dierenarts en ik zal geen vragen beantwoorden over zieke vogels. Mails met vragen over zieke vogels worden verwijderd, ga dus altijd naar de dierenarts

 

Welk voer kan ik het beste aan mijn parkiet geven?

Parkieten vinden allerlei eten lekker. Wij geven de parkieten eigenlijk altijd een lekker zaadmengsel dat altijd beschikbaar is (dus altijd gevulde bakjes). Oo krijgen ze vaak een groentemix met eivoer. Daarvoor doen we groente (zoals broccoli of wortel) in de blender zodat het heel klein wordt en mixen dat met eivoer. Dat krijgen ze af en toe. Daarnaast kun je ook nog trosgierst geven, dat vinden ze over het algemeen ook heerlijk. Zeker  de jonge parkietjes leren hier vaak mee te eten. 

Je kunt het voer ook goed online bestellen, bijvoorbeeld bij ZooPlus hebben ze een zaadmengsel van Versele-Laga  en ook het eivoer dat wij gebruiken is te koop op ZooPlus, net als de trosgierst.
Extra tip: Als je aanmeldt op de nieuwsbrief bij ZooPlus krijg je direct al 333 punten cadeau. Met de code 15-ACTIESNL krijg je 15% korting op je eerste bestelling.

 

Kan ik een parkietje reserveren?

Het is niet mogelijk om een parkietje te reserveren. Wanneer de jonkies bijna zelfstandig zijn komen ze op de te koop pagina te staan. De jonkies worden toegewezen aan de hand van de volgorde van de binnengekomen mail. Wanneer de jonkies op deze pagina staan kunnen ze meestal ook binnen een of twee weken opgehaald worden. Wij werken niet met reserveringslijsten. Het is dus niet mogelijk om een jonge vogel al te reserveren wanneer hij/zij nog niet te koop aan geboden wordt.

 

Waarom is reserveren niet mogelijk?

Het bijhouden van de reserveringslijsten en iedereen regelmatig op de hoogte houden van de wachttijden en het beantwoorden van alle vragen kost erg veel tijd. Daarnaast is vorig jaar gebleken dat mensen heel makkelijk een parkietje reserveren, maar vervolgens nooit meer wat van zich laten horen of afzeggen op het moment dat ze aan de beurt zijn voor een vogeltje. Daardoor moeten andere mensen onnodig teleurstellen of lang laten wachten. Daarom heb ik besloten om dit jaar niet meer te werken met reserveringslijsten. Zo houd ik meer tijd over voor de vogels en de jonkies en krijgen ze sneller een leuk nieuw huisje.

 

Wanneer zijn er weer jonge parkietjes te koop?

Wil je weten wanneer er weer jonge vogels te koop zijn? Kijk dan even op de kweek 2014 – 2015 pagina. Wanneer de jonkies bijna zelfstandig zijn beslis ik welke jonkies ik zelf wil houden. Soms weet ik dat al eerder en zet ik het in de tabel op de kweekpagina erachter. De jonkies die niet hier blijven worden te koop aangeboden wanneer ze ongeveer 5 à 6 weken oud zijn. Ze komen dan op de te koop pagina van de website te staan.

 

Wanneer mogen de jonge parkietjes verhuizen?

De jonge parkietjes mogen verhuizen wanneer ze volledig zelfstandig eten. Hoe oud het vogeltje dan precies is verschilt per vogel, maar meestal is dit zo tussen de 6 en 8 weken. Sommige vogeltjes komen met 4 weken al uit het broedblok en beginnen zelf zaadjes te eten. Deze vogeltjes eten rond de 6 weken meestal helemaal zelfstandig. Maar er zijn ook vogeltjes die lekker bij mama in het blok blijven zitten en pas met 6 weken eruit komen en de eerste zaadjes pellen. Deze vogeltjes zijn met een week of 8 pas volledig zelfstandig. Er wordt bij per vogeltje bekeken wanneer hij/zij kan verhuizen.

 

Wat kost een jonge parkiet?

De prijs van een parkiet verschilt per vogel. Dit heeft te maken met of het een grasparkiet, een engelse parkiet of een half engelse parkiet is en met het formaat en de kleurslag van de jonge vogels. Als richtprijs kan je voor grasparkieten 12,50 à 15 euro aanhouden. Half engelse parkieten kosten tussen de 15 en 20 euro en engelse parkieten tussen de 20 en 30 euro. 

 

Moet ik er snel bij zijn als er jonge vogels te koop aangeboden worden?

De kweek is eigenlijk altijd kleinschalig. Daardoor zijn er weinig jonge vogels te koop en is er meer vraag dan aanbod van jonkies. Helaas kan het dus zijn dat ik mensen teleur moet stellen die bij ParkietenVilla een jonkie willen kopen. Hou de te koop pagina dus goed in de gaten want zodra er jonkies te koop zijn gaat het op basis van wie het eerste mailt.

 

Is mijn parkiet een mannetje of een vrouwtje (popje)?

Wil je weten of jouw parkietje een mannetje of een vrouwtje (popje) is, kijk dan op de pagina man of pop. Hier staan foto’s van de neusdoppen van jonge en volwassen mannetjes en popjes.

 

Hoe kan ik mijn parkietje het beste tam maken?

Op de informatiepagina over tam maken staat precies beschreven hoe je een jonge vogel het beste tam kunt maken. 

 

Verkopen jullie ook jonge vogels voor handopfok?

Wij verkopen geen vogels voor handopfok. Wij zijn van mening dat het het beste is voor de jonkies om bij de ouders te blijven en door de ouders gevoerd te worden totdat ze helemaal zelfstandig kunnen eten. Voor het tam maken van een jonge parkiet is het ook helemaal niet nodig om hem/haar met de hand groot te brengen. Een jonge vogel kan met geduld en veel aandacht volledig tam gemaakt worden. Dit is ook goed voor de band met de vogeltje.

Wij voeden zelf ook geen jongen met de hand tenzij dit noodzakelijk is omdat bijvoorbeeld de moeder is overleden of de jongen niet voert, maar dan proberen we altijd eerst om de jongen bij een ander koppel onder te brengen. Pas wanneer er echt geen andere mogelijkheid is om de jongen door parkieten groot te laten brengen zullen wij ze met de hand voeren om te voorkomen dat ze overlijden.

 

Kunnen we bij jullie onze parkiet laten kortwieken?

Wij zijn tegen het kortwieken van grasparkietjes. Een jonge vogel wordt niet vanzelf tam maar met voldoende geduld en aandacht kunnen jonge parkietjes prima tam gemaakt worden. Door een vogel te kortwieken wordt hij/zij niet tam, maar wordt hij/zij gedwongen om bij je te zitten. Wij kortwieken geen vogels en zijn hier dus ook geen voorstander van.