Huisvesting

De kooi: hoe groter hoe beter

Voor de huisvesting van je grasparkietje geldt: hoe groter de kooi hoe beter. In een grote kooi kan je vriendje zich lekker veel bewegen en is er voldoende ruimte voor speeltjes. Maar hoe groot de kooi ook is, voor je vriendje is het minstens net zo belangrijk dat hij regelmatig door de kamer kan vliegen om z’n conditie op peil te houden. Parkietjes zitten graag zo hoog mogelijk in de kooi. Daarom vind ik het zelf fijn om een kooi te hebben die aan de bovenkant recht loopt en die liever wat breder is in plaats van wat hoger. Dit zorgt ervoor dat de vogel daar waar hij het liefste zit ook het meeste ruimte heeft. Dit geeft je ook meer ruimte om speelgoed in de kooi te hangen. Kies ook altijd voor een rechthoekige kooi en nooit een ronde kooi want parkieten vinden een ronde kooi niet fijn.

kooi navi

Wat nou precies de minimale maat moet zijn daar verschillen de meningen over. Wanneer je een parkietje alleen houdt zou ik een kooi van minimaal circa 50 cm breed, 30 cm diep en 50 cm hoog aanhouden. Voor twee parkietjes is het mooier om een maatje groter te kiezen, bijvoorbeeld 60 cm breed, 30 cm diep en 50 cm hoog. Zo hebben ze net even wat meer ruimte.

Parkieten klimmen graag. Wanneer je een kooi koopt kies er dan een met zoveel mogelijk horizontale tralies. Zo kan je parkietje makkelijk naar boven klimmen.

Vanwege de vorm, de platte bovenkant en de horizontale tralies heb ik gekozen voor de kooi op de foto rechts. Toen Navi nog alleen zat had hij de beschikking over een kooi met afmetingen 49 cm breed x 30 cm diep x 48,5 cm hoog. Sinds hij zijn kooi deelt hebben we een iets ruimere kooi, namelijk een met afmetingen 60 cm breed x 32,5 cm diep x 57,5 cm hoog. Op internet zijn vogelkooien vaak voordelig aan te schaffen

Een nadeel van de sommige kooien is dat ze vaak erg diepe voerbakjes hebben. Jonge parkietjes kruipen graag overal in en het risico bestaat dat ze in het voerbakje klimmen en vast komen te zitten. Ook kan het gebeuren dat een parkietje tussen het opstapje en de kooi klem komt te zitten. Daarom raad ik aan om bij jonge parkietjes gebruik te maken van zogenaamde tentoonstelling-voerbakjes (ook wel tt-voerbakjes). Dit zijn witte half ronde bakjes die je tussen de tralies van de kooi klemt. Wanneer je parkietje wat ouder is, circa een half jaar oud, dan kan je de bakjes die bij de kooi zitten in de gebruik gaan nemen. Houd je parkietje de eerste dagen wel een beetje in de gaten. Als je het niet vertrouwt kan je ook gewoon de witte bakjes blijven gebruiken.

 

Plaats van de kooi

Het beste kan je de kooi in de huiskamer plaatsen. Zet de kooi nooit in de keuken. Wanneer Teflon heet wordt (waarschijnlijk al vanaf 200 graden Celcius) komen er gevaarlijke dampen vrij die dodelijk zijn voor parkietjes. Ook zijn de kookluchtjes niet zo goed voor parkietjes. Zorg ervoor dat de kooi op een rustige plaats staat (bijvoorbeeld niet direct naast de televisie). Ook is een tochtvrije plaats noodzakelijk omdat parkietjes niet tegen tocht kunnen. Zet de kooi ook niet pal voor een raam op het zuiden want dat kan in de zomer wel erg warm worden. Zo, dat zijn erg veel plaatsen waar de kooi niet mag staan he? Maar kijk maar eens rustig rond in de kamer, er zijn nog genoeg plekjes over waar je parkietje het prima naar z’n zin zal hebben.

 

Bodembedekking

Er zijn verschillende soorten bodembedekking in de handel. Een veel gebruikte bodembedekker is schelpenzand. Het nadeel van schelpenzand is echter dat het nogal veel stof oplevert. Daarom heb ik er zelf voor gekozen om beukensnippers als bodembedekker te gebruiken. Wanneer je beukensnippers gebruikt is het wel belangrijk dat je de vogels van grit en maagkiezel voorziet. Dit kan je gewoon bij de dierenwinkel kopen en in een klein bakje in de kooi hangen.

 

Speelgoed

navi-speelt-met-de-spiegel-grasparkieten-speelgoed

Het woord speelgoed is al een paar keer voorbij gekomen. Grasparkieten zijn gek op speelgoed, dus dat is een essentieel onderdeel van de huisvesting. Het houdt ze bezig en voorkomt dat ze zich gaan vervelen. Er zijn enorm veel soorten speelgoed in de handel. Welk soort speelgoed er bij jou parkietje in de smaak valt is lastig te voorspellen. Er zijn echter wel een aantal soorten speelgoed die bij veel grasparkieten geliefd zijn. De meeste grasparkietjes zijn gek op spiegeltjes en ook een schommeltje met kralen vinden ze meestal wel vermakelijk. Je kunt ook een kijkje nemen op onze speelgoedpagina.