Vrij vliegen

Grasparkietjes vliegen graag, daar zijn het vogeltjes voor! Ze hoeven niet alleen in hun kooitje te fladderen maar tamme grasparkietjes kunnen ook goed door de huiskamer vliegen. Dit kan pas als je parkietje tam is en netjes op je vinger stapt als je die voor zijn buikje houdt. Is je vogeltje nog niet tam en stapt hij nog niet op? Lees dan eerst de pagina Je grasparkietje tam maken.

grasparkiet vliegen

Als je vogeltje tam is kun je voorzichtig gaan proberen om hem te laten vliegen. Voordat je grasparkietje de kooi uit mag moet je een aantal dingen doen, zeker in het begin!

Misschien is deze waarschuwing “een open deur”: maar zorg er in ieder geval voor dat er geen deur open staat en dat er ook geen open raam is wanneer je je parkietje uit de kooi haalt! Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een parkietje wegvliegt omdat er een raam of deur open staat en als hij eenmaal weg is zie je hem waarschijnlijk nooit meer terug.

Doe ook de gordijnen dicht. Grasparkietjes weten niet wat glas is en zullen er tegenaan vliegen. Dat kan een dodelijke afloop hebben en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Informeer ook je huisgenoten dat je parkietje uit zijn kooitje mag zodat zij niet zonder het door te hebben naar buiten lopen en je parkietje met hen meevliegt.

Hieronder de volledige lijst van punten waar je goed op moet letten als je je parkietje uit de kooi wilt halen zodat hij lekker mag vliegen.

Huiskamer vliegen checklist

  • doe alle ramen en deuren dicht
  • doe de gordijnen dicht of in ieder geval iets voor de ramen zodat je parkietje er niet tegenaan vliegt
  • informeer je huisgenoten dat het parkietje de kooi verlaat, zodat ze geen ramen en/of deuren opendoen
  • let op dat er geen giftige planten staan om aan te knagen
  • zorg ervoor dat er geen open vuur is (ook geen kaarsjes)
  • laat eerst het fornuis en eventuele lampen die heet worden tijdens het branden afkoelen, hier kan je parkietje z’n pootjes aan branden (een afgesloten fornuis is natuurlijk nog beter)
  • verplaats eventuele andere (grote) huisdieren (zoals honden en katten) naar een andere ruimte
  • let op dat er geen open vazen (met water) op tafel staan, als je parkietje erin valt kan hij verdrinken. Ook een vissenkom moet worden afgedekt
  • parkietjes die heel erg tam zijn willen vaak eten wat hun baasje ook eet. Let daarom op bij het drinken van hete dranken dat je parkietje er niet bij kan (en erin valt)

vliegende parkiet

Tijdens en na het vliegen

Vooral tijdens de eerste vluchten kan je vliegende vriendje wel eens ergens tegenaan botsen. Valt hij bijvoorbeeld ergens achter of gaat hij op de grond zitten, help hem dan weer op je vinger zodat hij vanaf daar weer een nieuwe poging kan doen om de huiskamer te verkennen. Na een paar vluchten zal je parkietje weten waar hij wel en niet kan landen. Zo wordt hij steeds handiger met vliegen.

Speelgoed op de kooiZoals je vast al weet zitten parkieten graag hoog en droog. Daarom zullen ze vaak op de lampen, schilderijenlijsten, kasten en andere hoge objecten zitten. Je moet voor jezelf bepalen waar je vogel mag gaan zitten. Wil je niet dat hij op de lamp zit? Zorg dan dat hij terecht kan op bijvoorbeeld zijn kooitje en breng hem daarheen als hij toch op de lamp gaat zitten. Ook kan je zelf een speelplaatsje van hout bouwen voor je gevleugelde vriend.

Verder is het goed om te weten dat een parkiet ongeveer om de tien minuten poept. Meestal doet hij dit als hij stilzit. Het is dus ideaal als hij boven op zijn kooi kan landen en daar spelen. Zo heeft je vogeltje een fijne veilige haven met speeltjes, en houdt jij je huiskamer mooi schoon.