Tam maken

Geduld is het sleutelwoord…

Tamme grasparkiet

Het tam maken van een parkiet kost veel tijd en geduld. Een jonge vogel die net uit het nest is is makkelijker tam te maken dan een wat oudere vogel. Voor allebei geldt dat je een flinke dosis geduld nodig hebt voordat je het vertrouwen van je nieuwe vriendje hebt gewonnen. Let er bij de aanschaf van een parkietje op dat hij of zij zelfstandig kan eten. Een parkietje dat te jong is en niet zelfstandig kan eten moet door z’n ouders gevoerd worden anders loopt het niet goed af.

Hand in de kooi

Wanneer het nieuwe vogeltje thuis is aangekomen zal hij of zij eerst even moeten wennen. Ga rustig naast de kooi zitten en praat tegen je parkietje. Zo kan hij alvast wennen aan je stem. Na een dag kun je voorzichtig met je hand in de kooi. Let er wel op dat je parkietje niet uit de kooi ontsnapt. Je parkietje kan namelijk van je hand schrikken en gaan fladderen, maar dat is helemaal niet erg. Trek je hand niet terug uit de kooi maar wacht totdat hij uitgefladderd is. Wanneer jij namelijk je hand uit de kooi haalt zal je parkietje leren dat fladderen betekend dat je je hand uit z’n kooi haalt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Blijf tijdens het oefenen rustig tegen je vogeltje praten en prijs hem of haar wanneer hij wat goed doet. Herhaal dit meerdere keren per dag totdat je parkietje niet meer fladdert als je je hand in de kooi doet.

Op je vinger stappen

Wanneer het parkietje aan je hand in de kooi gewend is kan je voorzichtig gaan oefenen met opstappen.  Hierbij kan je gebruik maken van een stukje trosgierst. Laat je parkietje eerst wat eten van de trosgierst in je hand en probeer hem vervolgens rustig op je hand te laten stappen. Oefen hiermee net zo lang totdat hij of zij op je vinger stapt. Ook hierbij geldt: prijs je vogeltje wanneer hij opstapt. Hij zal leren dat het goed is om op je hand te stappen en het opstappen zal steeds makkelijker gaan. Als je aan dit proces veel aandacht besteedt en geduldig bent zal je parkietje waarschinlijk binnen twee weken probleemloos op je vinger stappen en zijn jullie klaar voor het volgende avontuur.

grasparkiet

Vliegen

Wanneer je je parkiet in de kooi goed tam gemaakt hebt kan je hem verder tam maken buiten de kooi en hem lekker door de kamer laten vliegen. Begin hier niet te vroeg mee. Zodra je parkietje uit z’n kooi is komt hij weer in een nieuwe omgeving. Het is belangrijk dat hij goed tam is en goed opstapt want in een nieuwe omgeving is het wat spannender voor hem en gaat het opstappen meestal ook wat lastiger. Wil je weten hoe je het vrij vliegen het beste aan kunt pakken en waar je op moet letten? Kijk dan bij vrij vliegen voor tips en een checklist.