Vervoer / reizen

Soms is het nodig om een parkietje te vervoeren, bijvoorbeeld wanneer je een jonge parkiet aanschaft, als hij uit logeren gaat of naar de dierenarts moet. Er zijn bakjes, kooitjes en doosjes in de handel om je parkietje in te vervoeren.

Vogeldoosje

Deze doosjes worden vaak in dierenspeciaalzaken gebruikt. Om een parkietje wat je net hebt gekocht over een kleine afstand te vervoeren zijn ze prima geschikt. Wanneer je langer met een vogeltje moet reizen zou ik liever een reisbakje gebruiken. Voor vervoer van je tamme grasparkiet vind ik de doosjes niet erg geschikt omdat ze in het doosje in het donker zitten en geen houvast hebben.

 

Knaagdierbakje

Navi buiten     Vervoersbakje

Een knaagdierbakje is voor het vervoer van een vogeltje prima geschikt. Ik heb zelf twee knaagdierbakjes waar ik een zitstokje in heb gemaakt. Wij gebruiken het knaagdierbakje ook om Navi af en toe in mee te nemen naar buiten. Navi is helemaal aan zijn bakje gewend en we kunnen hem dan ook zonder moeite op de vinger in het bakje zetten. Aan de deksel van het bakje hebben we een speeltje bevestigd. Let er wel op dat als je een speeltje in het bakje bevestigd dat deze niet heen en weer kan slingeren en dat je parkietje niet vast kan komen te zitten in het speeltje. Een klein spiegeltje is prima voor in het bakje, maar het kettinkje moet zo kort zijn dat het niet om de nek van je vogeltje kan komen te zitten tijdens het reizen.

Wanneer een parkietje niet tam is zal het wel wat moeilijker zijn om hem/haar in het knaagdierbakje te krijgen. De opening van de deksel is namelijk nogal groot en het gebeurt regelmatig dat voordat je het bakje dicht hebt het vogeltje er al uitgevlogen is.

Als het buiten erg koud is kan je het knaagdierbakje ook in bijvoorbeeld een sporttas voervoeren en er in de sporttas een handdoek omheen wikkelen. Zo kan de wind niet door het bakje waaien. Maar laat de tas wel open en bedek de deksel van het bakje niet want je parkietje heeft wel genoeg frisse lucht en zuurstof nodig tijdens de reis.

 

Transportkist

Er zijn speciale transportkistjes in de handel voor het vervoeren van vogels.  De transportkisten bestaan uit een houten ‘bak’ met aan de bovemkant een rooster en een klepje/deurtje.  Sommige transportkisten hebben aan de bovenkant ook nog een deksel met twee of meer grote ronde gaten. In een transportkist zit je vogeltje veilig en kan je hem makkelijk vervoeren.

 

Vogelkooi

Het is ook mogelijk om de vogel in zijn of haar kooi te vervoeren. Houd er dan wel rekening mee dat er geen speeltjes heen en weer schommelen. Dit is gevaarlijk voor je vogeltje. Ook moet je goed opletten dat de onderbak goed vastzit aan de kooi en dat je vogeltje niet kan ontsnappen door bijvoorbeeld de opening voor het voerbakje. Bij het vervoeren van een vogel in een vogelkooi is het belangrijk dat hij niet op de tocht zit tijdens de reis. Als je met de auto reist is dat meestal niet zo’n probleem, maar als je met het openbaar vervoer reist kan je beter een knaagdierbakje of een transportkistje gebruiken.