Bouw volière

Hieronder zie je hoe de voliere van ParkietenVilla is gebouwd. Voordat we naar Hattem zijn verhuisd hadden we een andere buitenvoliere. Onder de bouw van de huidige volière staan nog de foto’s van de 1e ParkietenVilla volière.

Volière 2 (Hattem)

Binnenkort komen hier wat foto’s van de bouw van de volière. Voor nu alvast het resultaat:

Voliere 

Er zijn geen bouwtekeningen beschikbaar van deze volière.

Volière 1 (Zwolle)

In februari 2013 hebben we besloten om een buitenvolière te bouwen. Destijds woonden we nog in een appartement met een ruim balkon, maar de ruimte voor de volière was wel beperkt. De minimale eisen bestonden uit een vlucht, een nachthok en een sluis. Bij veel kleine volieres die je kant en klaar kunt kopen ontbreekt de sluis omdat die ten opzichte van een kleine volière toch wel veel ruimte inneemt. Wij zijn altijd heel voorzichtig met de vogeltjes en willen niet het risico lopen dat er een kan ontsnappen. Daarom dus toch maar een sluis.

Een voordeel bij het zelf bouwen en ontwerpen van een volière is dat Sanne bouwkunde heeft gestudeerd. En dat is tegelijkertijd ook wel een beetje een nadeel. Sanne heeft ruimschoots de tijd genomen om de perfecte voliere te ontwerpen. Er zijn vele varianten gepasseerd en alles is tot in detail uitgewerkt. Maar tijdens het ontwerpproces kwamen er ook nieuwe wensen bij. Een aparte voederruimte en een klapdeur naar de vlucht zijn hier voorbeelden van. Met behulp van het programma Sketchup is er een 3D model gemaakt van de volière. Hieronder staan een paar plaatjes van het oorspronkelijke ontwerp zoals die op het balkon zou komen:

ontwerp-voliereOntwerp

De voliere is zo ontworpen dat deze door de deur van het appartement past zodat die bij een verhuizing makkelijk mee kan. Het deel met het nachthok en de sluis is 65 cm breed en kan in z’n geheel door de deur. Het gedeelte van de vlucht bestaat uit panelen en kan gemakkelijk uit elkaar.

In maart 2013 is de bouw van de volière gestart. Allereerst zijn de panelen van de vlucht gemaakt en vervolgens het frame van het nachthok. Eind april hebben wij besloten om naar een eensgezinswoning met een garage en een tuin te verhuizen. Hierdoor is de bouw van de volière wat vertraagd en het ontwerp wat aangepast. De volière kon nu mooi tegen de muur van de garage aangebouwd worden en de vlucht is veel langer geworden. Alleen moest er tussendoor nog even aan de woning geklust worden en moesten alle spullen en vogels verhuisd worden. In de flat hadden de vogels een eigen kamer, maar in dit huis hebben we een kweekruimte gebouwd in de garage.

Er zijn geen bouwtekeningen beschikbaar van deze volière.

Hieronder staan wat foto’s van de bouw van de volière:

SONY DSC
Het frame zit aan de muur en er moet natuurlijk getest worden of het wel stevig genoeg is…

panelen
De panelen en het dakje staan klaar

paneel-voor
Het voorste paneel is verstevigd met een aluminium hoeklijn zodat deze niet kan knikken

SONY DSC
Het nachthok komt zo uit de garage

SONY DSC
De voliere zit in elkaar

dakje
Alleen het dakje moet er nog op

20130912-1
Het dakje zit erop en de vogels zitten in de volière

Voliere
En er is nog wat groen toegevoegd om te knagen

Voliere

Close-Up

Als het wat kouder is kan de volière geheel afgedekt worden met doorzichtig zeil. Dit is hetzelfde zeil als voor de ramen van tenten wordt gebruikt.

 Voliere winter afdekken
Volière volledig afgedekt (het kleine stukje boven de deur wordt ook nog afgedekt)

Voliere winter afdekken

Volière gedeeltelijk afgedekt